суббота, 25 октября 2008 г.

У Маркушах відкрили пам’ятник жертвам голодомору та політичних репресій

У селі Маркуші вшанували пам’ять загиблих у 1933 та 47 роках. Відповідно до плану заходів щодо вшанування жертв геноциду, розробленому Бердичівською районною адміністрацією, пам’ятник жертвам голодомору та політичних репресій, який було відкрито на сільському цвинтарі вже чотирнадцятий у районі.
Юрій Михальчук, голова Бердичівської районної ради: “В селах району у січні померло від голоду 89 чоловік, у лютому – 147, у березні – 332 а в квітні – 486. Згідно документу, “В разрезе отдельных сёл особенно пораженных голодом” у списку є і Маркуші.”
Інформацію про жертв голодомору у Маркушах почали збирати ще задовго до того, як голод був офіційно визнаний актом геноциду — у 1991 році. На церемонії відкриття учні місцевої школи розповідали про односельців, які пережили страшні роки. Всі спогади, разом із прізвищами сімей, які постраждали у 32-33 роках зібрано у Книзі пам’яті у шкільному музеї. Кожне з цих прізвищ має свою страшну історію. Олександр Карпов, Маркушівський сільський голова: “Зі слів моєї матері, дорогою через наше село на Бердичів йшли люди з Вінницької області – з Тернівки, Юр’ївки, Поличинців. Вони не могли більше пересуватися, падали прям посеред дороги ”
Завдяки роботі вчителів, учнів школи та всіх, хто підтримав ідею збору інформації, молода г’енерація має змогу більше дізнатися про долю попередніх поколінь та мати більш детальне уявлення про те, що їм довелося пережити. Олена Заболотна, учениця 4 класу Маркушівської школи: “Коли був голодомор нічого не було їсти, Люди крали по полях, їли листя з лобуди, липу, будяки, траву. Все що бачили те і їли”. Максим Гапчук, учень 10 класу Маркушівської школи: “Це робилося для того, щоб винищити українську націю, позбутися України як самостійної держав, чи провінції Россі, як тоді казали”.
Керівники району наголошують на важливості ініціативи маркушівців зі збереження цієї сторінки історії села, особливо з огляду на дуже малу кількість архівних матеріалів, які збереглися з тих часів.

Источник: http://www.trkvik.tv/index.php?module=news&id=1085
Автор: Алла Губко

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Если вы хотите чтобы комментарии увидели авторы статьи, оставьте их по адресу обратной ссылки. Здесь только альтернативное обсуждение новостей города Бердичева.