четверг, 23 октября 2008 г.

Бердичівський міський центр зайнятості

На сьогоднішній день одним із найболючіших питань серед громадян нашої держави є питання безробіття та працевлаштування. З цією проблемою зіштовхується кожна друга людина. Тоді на допомогу приходять центри зайнятості, завдяки яким можна знайти роботу не лише за спеціальністю, а й «для душі».
Не винятком став і Бердичівський міський центр зайнятості населення, який успішно вирішує проблему безробіття в Бердичеві. Про роботу даної установи нам розповідає її директор Коваль Микола Миколайович:
- Миколо Миколайовичу, скажіть будь ласка, скільки людей в місяць ваш центр зайнятості забезпечує роботою?
- На сьогоднішній день показник працевлаштування серед громадян досягає високого рівня. Так в місяць ми забезпечуємо роботою приблизно десять відсотків населення. Я вважаю, що це гарний показник. У нас існує спеціальна програма по працевлаштуванню, кожне місце контролюється і майже кожне ми забезпечуємо роботою.
- Чи багато людей стоїть сьогодні на обліку?
- В даний час у нас ринок працевлаштування знизився. Раніше на обліку було до трьох тисяч громадян, а тепер - дві тисячі сто сімнадцять осіб. Це пояснюється тим, що запустилося виробництво і в Бердичеві багато робочих місць із заробітною платою, яка повністю задовольняє громадян. Питання стоїть лише в тому, що на ринку немає кваліфікованих робітників. Сьогодні дефіцит не вакансій, а робочих місць.
- Що робити людині, яка тривалий час стоїть на обліку, а підходящої роботи так і не знаходить?
- У нас йде комплекс заходів, спрямований на те, щоб працевлаштувати кожного, хто стоїть на обліку. Якщо підходящої роботи немає, ми пропонуємо пройти стажування на виробництві до трьох місяців, якщо людина тривалий час не працювала і забула навики роботи. Якщо роботодавець витрачає свої кошти, то ми їх компенсуємо. Наш центр сьогодні перенавчає близько триста двадцять робочих спеціальностей.
- Які спеціальності користуються найбільшим попитом серед громадян?
- Серед чоловіків - столяр, зварювальник, токар, каменяр, плиточник і багато інших. А серед жінок найрозповсюдженнішими є: кондитер, перукар, кухар, закрійник, модельєр. І взагалі, попитом користуються життєво необхідні виробничі спеціальності.
- Чи існують у вас курси, які допомагають людині перекваліфікуватися і знайти підходящу роботу?
- Звичайно. У нас є курси, де люди навчаються не лише в межах Бердичева, а й у межах всієї України. У нас складені договори з навчальними закладами Бердичева, Коростеня, Коростишева, Житомира та ін. Крім того, ми сплачуємо кошти за навчання, дорогу та проживання людині, яка стоїть у нас на обліку. Раніше ми також могли надавати і другу вищу освіту. Зараз така практика призупинена державним центром. Ми вважаємо, що людина, яка п’ять років провчилася, використовувала державні кошти, повинна працювати за своєю спеціальністю. Особливо, якщо є роботодавець під замовлення, щоб не вийшло так, що ми навчили людину, кошти на неї було затрачено, а як з’ясовується пізніше, ця професія нікому не потрібна. Ми складаємо договір з підприємцем і безробітним, а потім вони співпрацюють. А взагалі, наш центр збирає групи і навчає їх таким спеціальностям, на які потім на ринку праці буде попит.
Так як майже кожна професія потребує знання комп’ютерної техніки, у нас вже тривалий час існують комп’ютерні курси.
- Можливо у вас проводяться спеціальні семінари, де роботодавці пропонують свої послуги?
- Так, проводяться і «круглі столи», і, так звані «ярмарки вакансій», куди запрошуються роботодавці, пропонують умови своєї діяльності. Багато людей цікавляться такими пропозиціями і в подальшому більшість співпрацюють з цими роботодавцями.
- Чи створені у вас спеціальні умови для людей з обмеженою працездатністю?
- У нас є кнопка виклику персоналу. Саме цій категорії людей ми приділяємо величезну увагу. Зараз держава пішла на зустріч інвалідам в тому плані, що крім пенсії, вони отримують ще й виплати по безробіттю. Багато таких людей стоять у нас на обліку. Правда, виникають проблеми із спеціальними місцями для людей, наприклад, першої групи інвалідності. На це потрібна велика сума коштів. Я вважаю, що суспільство повинно дбати про людей з життєво обмеженими функціями і забезпечувати їх такими необхідними речами.
Крім того, ми працюємо з такими категоріями населення як діти-сироти, матері-одиначки, матері, що мають дітей до трьох років. Їм сплачуються дотації.
А взагалі, за останні роки сфера обслуговування у нас покращилась. До центру стали звертатися люди не лише безробітні, а й ті, які на даний момент працюють, але хочуть знайти іншу роботу.
Будемо сподіватися, що умови праці міського центру зайнятості завжди будуть на такому високому рівні, а безробітних людей в Бердичеві буде все менше і менше.

Источник: http://www.berdichev.biz/content/view/1121/1/
Автор: Ірина ТКАЧУК

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Если вы хотите чтобы комментарии увидели авторы статьи, оставьте их по адресу обратной ссылки. Здесь только альтернативное обсуждение новостей города Бердичева.